Je wilt een racefiets kopen?
Lees hieronder de 5 vijf belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een racefiets1. Type racefietsen

Het eerste wat je jezelf moet afvragen is; wat voor type racefiets zoek ik?
 
Globaal gezien zijn er twee type racefietsen op de markt:
  • De comfort racer: deze racefiets heeft een frame geometrie gericht op recreatieve tourfietsers (hogere balhoofdbuis). Bij carbon modellen wordt bij dit type racefiets gebruik gemaakt van “comfortabele” carbon vezels die minder stijf zijn dan bij de echte racemachines. (voorbeeld comfort racer).
  • De competitie racer: dit type racefiets heeft een wat meer agressieve geometrie. Bij carbon modellen wordt vaak gebruik gemaakt van een lichter en stijver type carbonvezel. (voorbeeld competitie racer).
Globaal gezien zijn dit de twee type racefietsen, echter moet deze indeling niet te zwart-wit bekeken worden. Als je bijvoorbeeld een recreatieve toerfietser bent betekent het niet dat je geen echte racer zou kunnen rijden. Daarnaast zijn er ook veel racefietsen op de markt die er tussen in zitten. Laat je daarom altijd adviseren door een echte race specialist.
 

2. Budget bepalen

Wat is jouw te besteden budget?
Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Houd er in ieder geval rekening mee dat je na de aanschaf van de fiets er nog niet altijd bent. Bij Marelparts krijg je altijd een set pedalen en bidonhouders erbij, echter is dit niet bij elke aanbieder vanzelfsprekend.
Als je begint met wielrennen houd er dan ook rekening mee dat je nog fietsschoenen, helm, zadeltasje met reserve binnenbandjes, km-teller en een fietspompje nodig hebt.

 

3. Keuze maken

Nu het moeilijkste deel……een keuze maken!
Waarschijnlijk heb je meerdere fietsen op het oog. Kan je niet kiezen tussen twee merken/modellen? Luister dan naar je gevoel; welke fiets vind je het mooiste en welke fiets past het beste qua uitstraling bij jou?
Daarnaast is het ook belangrijk dat de fiets bij jou past wat betreft de geometrie, hieronder lees je daar meer over.


4. Maat bepalingen

Je hebt een racefiets gekozen die je mooi vind en die binnen jouw budget past (of je bent je budget ver overstegen, dat komt wel eens voor ;).
Het is nu van belang dat je samen met de verkoper gaat kijken welke maten je nodig hebt voor op de nieuwe fiets, hieronder het lijstje met onderdelen waar aandacht aan besteed moet worden wat betreft de maat.
  • Framemaat: dit is de basis van een goed passende fiets.
  • Stuur breedte: hangt nauw samen met de schouderbreedte.
  • Cranklengte: het meest onderschatte stukje van de maatbepaling, lees hier waarom.
  • Stuurpenlengte: een te korte of te lange stuurpen is niet prettig voor de armen, schouders en nek.
Andere zaken waar nog rekening mee gehouden dient te worden:
  • Type pedalen (SPD-SL, Speedplay, Look, etc.)
  • Kleur stuurlint en kleur zadel
 

5. Fietsmeting

Bij de aflevering van een nieuwe racefiets hoort in mijn ogen altijd een degelijke fietsmeting. Dit houdt in dat de nieuwe fiets goed afgesteld wordt aan de houding van de fietser.
 
Ik zeg altijd maar zo: “je kan beter een fiets van € 1000, - hebben die goed afgesteld staat voor jouw houding dan een hele dure fiets van € 10.000, - kopen waar je vervolgens je krachten niet goed op kwijt kan”.

  

Zit je na het lezen van dit bericht nog met brandende vragen?
Stel ze hieronder of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Advies is bij ons altijd gratis!